Az anyaság a legszebb sport. Észrevétlenül folyamatos mozgásban vagyunk. Boldogan hajolunk, önfeledten emelünk, repesve pakolunk ki és be, le és fel bármilyen hirtelen és hihetetlen nagy megterhelésről is legyen szó. Az édes kis súlyzónk, a gyermekünk, aki mellett 24 órában állunk helyt. Egy közelmúltbeli felmérés alapján derült ki, hogy a férfiak sokkal nehezebbnek érzik az ilyen típusú feladatokat, míg nők, asszonyok szinte észre sem veszik. Érzelmek, ösztönök teljes külső és belső átalakulás – ilyen, amikor anya születik. (Tovább olvasom…)

Hogyan formálódik az anyuka teste a babavárástól?

Az anyaság, de már a várandósság is a pótolhatatlan élmények és a nagyszerű érzelmek időszaka, de mindezek mellett fel kell készülnünk arra a semmihez nem hasonlítható kihívásra, hogy fizikailag erős teher. Számolnunk kell azzal, hogy az örömteli változásokkal párhuzamosan a szervezetet folyamatosan, alig észrevehetően alakítja át, előkészítve a fokozott igénybevételekre az édesanyát.

Már a babavárás áldott hónapjaiban folyamatosan formálódik a test. A méh növekedése nyomást gyakorol a medence érrendszerére és a medencealapi izmokra is. A hormonváltozások következményeként lazulnak az ízületi szalagok, a szülés közeledtével pedig rugalmasabbak lesznek a csontok közötti összeköttetések. A terhesség alatt különösen a gerinc, a medence és a lábak terhelése nő, sokszor az is előfordulhat, hogy csökken a lábboltozat magassága.

Mindezek következtében, már a várandósság alatt kialakulhatnak különböző ízületi problémák, vagy az egyik leggyakoribb mozgásszervi tünet a derék- és hátfájás. A vajúdás során is további megterhelésnek van kitéve a gerinc, olyan izmok is működnek ilyenkor, amelyek egyébként nem. Ennek hatása szülés után sajnos gyakran tapasztalható, mégpedig egy erős, izomláz szerű érzés formájában. A várandósság alatt kialakult tartáshiba is gyakran rögzül, rossz szokássá válik: előre billen a medence, kitolt a fenék, előre esettek a vállak. A kismamák többségének a testtartása sajnos ilyen. 

Mi történik a nővel a szülés után?

A szülést követően pedig érdemes felkészülnünk a mindennapos új és váratlan fizikai igénybevételekre is: gyermekünket napjában több tucatszor felemeljük, lehajolunk hozzá a pelenkázás, fürdetés és szoptatás közben, felkapjuk a nehéz babakocsit, ki-bepakoljuk a gyermekeket az autóba. Mindezen közben pedig a háztartás hétköznapi feladatait is ugyanúgy ellátjuk.  A korábbi életritmusunktól nagyon eltérő megterhelések érhetik a szervezet.  Szülés után a legtöbb, amit először tehetünk magunkért; sokat pihenünk. Nem lustálkodunk, nem henyélünk, nem azért fekszünk, mert nincs erőnk és ne tudnánk megtenni mindazt, ami ránk vár, hanem hogy az édesanya is megszülethessen. A test regenerálódhasson, felkészülhessen az új kihívásokra, illetve fokozatosan visszaépíthesse magát. A fizikai megterhelések után a szervezetnek át- és vissza kell rendeznie önmagát. Muszáj hát időt adnunk és hagynunk is erre és családunk számára is elfogadottá tenni ezt. 

Az édesanyák ritkán panaszkodnak, fájdalmaikat sokáig képesek csendben tűrni, akár évekig is szó nélkül viselni. Szinte észrevétlenül, igen ügyesen végeznek több dolgot is egyszerre, ha kell párhuzamosan is. Azonban fontos tudni, hogy ez nem jár mindig következmények nélkül: ha például az egyik kezünkben a gyermeket tartjuk, a másikkal pedig pakolunk, jelentősen és aránytalanul megterheljük mindkét vállunkat és nyakizmainkat. Ezek a mindennapi mozdulatok vezethetnek például a később múlhatatlan nyak- és hátfájásokhoz.  Ráadásul legtöbbször csak későn, a gyermek 2 éves korára válnak a panaszok nyugtalanítóvá, addigra alakulhatnak ki a már nehezen kezelhető fájdalmak. 

Mit tehetünk a testünk, ízületeink megóvásáért?

Fontos, hogy édesanyaként, ne csak a legdrágább terhünkre figyeljünk odaadóan, hanem sajátítsunk el új, ortopédiailag ilyenkor komolyan ajánlott mozdulatokat is: 

  • Tanuljunk meg helyesen emelni: soha ne a derekunkat terheljük, inkább a lábizomzatát használjuk, és fontos, hogy a mozdulatokat lehetőleg mindig egyenes háttal végezzük.
  • Sose forduljuk meg/ és ki az emelés közben, fokozottan ügyeljünk arra, hogy ne csavarjuk el derekunkat.
  • A nagyobb gyerekeket tanítsuk meg a segítségnyújtásra: mielőtt felemelnénk, bátran engedjük, hogy belekapaszkodjanak testünkbe.
  • Ügyeljünk arra, hogy a gyerekeket soha ne tartsuk csak az egyik csípőnkön. Az egyoldalú, egyenlőtlen terhelés számos egészségügyi probléma háttere.

Állás, séta és ülés közben is tudatosan figyeljünk a helyes testtartásra. Kezdetben szoptatáskor minden kismama ösztönösen is előregörnyed. Ez természetes, de idővel a gerinc érdekében próbáljuk meg ekkor is megőrizni a helyes tartást. Helyezzünk zsámolyt a lábunk alá, vagy használjunk karfás szoptatószéket, derékpárnákat. A legfontosabb a medence közép helyzete. Derékban ne legyen erős homorítás, kényelembe maradjanak a farizmok és a hasizmok is. Ha ezekre odafigyelünk, a tartóizmoknak alig kell dolgozniuk, ezzel pompásan kivédhetjük a későbbi komoly panaszokat.  

Egy babahordozó, mely az édesanyákat is védi?

Ebben a mindennapi aktív helytállásban tud állandó segítségünkre lenni a BabaCo® babahordozó. Az egészséget féltő-óvó módon dolgoztuk ki, főszerepet nyújtva a babának és a mamának, észrevétlenül kényelmessé téve a babahordozást.  Használata során az egyik kéz felszabadul, a gerinc pedig egyenes marad. Biztonságos, egészséges, könnyű és kényelmes. Praktikus, egyszerűen használható. Felvétele nem igényel segítséget, egy mozdulattal le- és felkapcsolható. Nincs vállpántja, így nem terhelődnek egyenlőtlenül a nyak-váll- hátizmai. 

A gyermeket mindkét oldalunkon, több módon és irányba elhelyezve kényelmesen használhatjuk. 0-6 hónapos korig – kétféle fekvő pózban, hason és háton is használható, kifejezetten kényelmes kiegészítője lehet a szoptatásnak, hiszen ekkor is segít számunkra megtartani babánk súlyát. A későbbi időkben, 6 hónapos kortól 4 éves korig teljes biztonsággal ajánljuk, ugyanis 6 féle ülő pózt tudunk kombinálni a mindennapi használat során. A gyermekünk 20-25 kilogrammos súlyáig megfelelő babahordozó.  Különösen ajánljuk nagy súlyú csecsemők esetén.

A BabaCo® babahordozó magyar termék, hazai fejlesztés, gondosan megválasztott alapanyagokból, kis szériában, kizárólag manufaktúránkban készítjük.  Egy alig 35 dekás, könnyed szerkezet, amelyet az oldalán található hosszú tépőzár csík segítségével lehet állítani (maximum 145 centiméteres derékméretig). A biztonságot egy erős csat garantálja, amely szintén állítható.

Babahordozó, amilyen színben TE szeretnéd

Színben is széles a választék, lehet kapni a drapptól a zöldön át a feketéig. Ha bekoszolódik, nedves ruhával egyszerűen, könnyen lehet tisztítani a felületét, de ha a támasztóbetét kiszedjük, 30 fokon mosógépben is jól mosható. A babahordozó színeket közkívánatra és szezonálisan is alakítjuk, például évszakokhoz illően. Az alapszínek mellett – grafitszürke, fekete, sötétkék – mindig készülünk meglepetés színekkel is. Az idei év nagy kedvenc volt a terrakotta és a magenta Stílus, egészség és könnyedség – ez a BabaCo® babahordozó.

Öröm a mamának és öröm a babának. Vidd magaddal a BabaCo® babahordozót és kapcsold fel bárhol és bármikor, azonnal kényelmes megoldást nyújt ott, ahol nem tudnál a babakocsival közlekedni. Bankban, gyógyszertárban, hivatalban, vagy egy erdei kirándulás alkalmával. Kényelmes és szinte észrevétlenül könnyű.  Kövess minket a facebook-on is!